Tijd voor Plan-B
door Rob Niessen
‘Tijd voor Plan-B is’ een terugkerend thema. Nederland brokkelt op diverse fronten steeds verder af. WakahChan biedt een Plan-B.
Inleiding
“Door klimaatverandering heeft Nederland vaker te maken met hitte en droogte en naar verwachting zullen deze periodes toenemen. Tegelijkertijd groeit de vraag naar drinkwater door onder meer bevolkingsgroei. Maar ook landbouw en kwetsbare natuur smachten naar vocht tijdens droogteperiodes.“
BRON: AD
Watertekort in Nederland: Een Nader Onderzoek
Nederland, bekend om zijn ingenieuze waterbeheersingssystemen en iconische windmolens, staat voor een groeiende uitdaging: watertekort. Naarmate klimaatverandering toeneemt, bedreigen langdurige droge periodes en stijgende temperaturen het delicate evenwicht tussen wateraanbod en -vraag. In deze kritische blog duiken we in de factoren die bijdragen aan het watertekort.
Is er eigenlijk een Watertekort?
Het recente rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving benadrukt de dreiging van watertekort. Langere periodes van droogte en een grotere vraag naar drinkwater belasten bestaande bronnen. Maar is dit slechts een theoretische zorg, of ervaren we al een tekort?
Falend Waterbeheer: Een Schuldige?
Critici beweren dat ontoereikend waterbeheer de crisis verergert. Laten we de verantwoordelijkheden eens bekijken:
- Rijkswaterstaat (RWS): Verantwoordelijk voor grote wateren (bijv. zee en rivieren), onderhoudt RWS dijken, dammen en stormvloedkeringen. Maar doen ze genoeg om overstromingen te voorkomen en water effectief te beheren?
- Waterschappen: Deze waterschappen beheren regionale wateren (kanalen en polderwaterwegen). Hun taken omvatten het handhaven van waterkwaliteit, bescherming tegen overstromingen en zorgen dat boeren voldoende water hebben voor gewassen. Voldoen ze aan deze verplichtingen?
- Provincies en Gemeenten: Provincies vertalen het nationale waterbeleid naar regionale maatregelen, terwijl gemeenten grondwater en drainage beheren. Werken ze effectief samen?
Datacenters: Dorstige Reuzen
Betreed de datacenters – krachtpatsers van het digitale tijdperk. Microsoft’s faciliteit in Middenmeer, gelegen in Noord-Holland, verbruikte in 2021 maar liefst 84 miljoen liter water. Ook de nabijgelegen datacenters van Google dragen bij aan de druk. Koelsystemen, essentieel voor serverwerking, vereisen aanzienlijk wat water. Maar zijn deze centra zich bewust van hun impact?
Trend in neerslag
In 2023 beleefde Nederland het natste jaar ooit, met een gemiddelde neerslag van 1152 millimeter. Dit overtrof aanzienlijk het vorige record uit 1998 (1109 millimeter). Tussen 1991 en 2020 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse neerslag 851 millimeter. In de afgelopen eeuw is de gemiddelde neerslag gestegen van ongeveer 700 millimeter naar ongeveer 850 millimeter. 🌧️
Conclusie
Terwijl Nederland worstelt met watertekort, worden samenwerking, innovatie en verantwoordelijk hulpbronnen gebruik van groot belang. En laat nou net de overheid niet echt een ‘proven-track record’ hebben met betrekking tot effectiviteit, efficiëntie en kosten beheersing bij realisatie van grote projecten.
Wat mij betreft: Tijd voor Plan-B !
Ik ben Rob Niessen en maak deel uit van het WakahChan Team. Voor mij is WakahChan niet alleen een Plan-B maar zelfs een Plan-A geworden. Sinds 9 maart woon ik met mijn familie in Playa Del Carmen en werk hier mee aan de realisatie van het WakahChan project
Bij WakahChan streven we naar het creëren van een moderne gemeenschap waarin alle leeftijden harmonieus kunnen floreren in samenwerking met de natuur. Ons dorp zal zich op een holistische en duurzame manier ontwikkelen. We koesteren zowel onze omgeving als onszelf door gebruik te maken van eeuwenoude kennis en nieuwe uitvindingen. Daarnaast voeden we onze lichamen en onze omgeving met cognitieve, sociale/emotionele, creatieve en spirituele intelligentie en leerstellingen. Onze voeding bestaat uit natuurlijke, nog te planten vruchten en groenten, en we voorzien in onze eigen watervoorziening en energiebehoefte. 🌿🌱🌞