WakahChan | Plan-B | DNB verduurzaming verplichten?

Tijd voor Plan-B

door Rob Niessen

‘Tijd voor Plan-B is’ een terugkerend thema. Nederland brokkelt op diverse fronten steeds verder af. WakahChan biedt een Plan-B.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kan bijna 95% van de huiseigenaren de kosten voor het verduurzamen van hun huis naar energielabel B en het installeren van een warmtepomp financieel dragen, zelfs als ze het geld niet direct beschikbaar hebben. DNB oppert het idee om verduurzaming verplicht te stellen bij de aankoop van een nieuwe woning als de bevolking niet snel genoeg verduurzaamt. Het rapport van de bank benadrukt dat huishoudens twijfelen over de terugverdientijd van investeringen en weinig gebruikmaken van subsidies en gunstige leenvoorwaarden.

De bank constateert dat 66% van de huiseigenaren voldoende spaargeld heeft, terwijl 29% het benodigde bedrag kan lenen binnen bestaande leennormen. Nog eens 3% kan financieren via een energiebespaarlening van het Warmtefonds. DNB wijst ook op de groeiende tweedeling in Nederland, waarbij dure koopwoningen sneller worden verduurzaamd dan woningen in het lagere segment. Het plan van DNB suggereert dat lagere inkomensgroepen mogelijk extra moeten lenen om hun woningen te verduurzamen.

Als verduurzaming verplicht wordt, benadrukt de bank dat huiseigenaren voldoende tijd moeten krijgen om te investeren, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien moeten gunstige leningen en subsidies beschikbaar blijven voor huiseigenaren die moeite hebben met deze investeringen.

BRON: Telegraaf

Conclusie:

Verdere inmenging en dwang in plaats van vrije keuze, wellicht is het tijd voor Plan-B !

Rob Niessen

WakahChan | Profile - Rob Niessen

Ik ben Rob Niessen en maak deel uit van het WakahChan Team. Voor mij is WakahChan niet alleen een Plan-B maar zelfs een Plan-A geworden. Sinds 9 maart woon ik met mijn familie in Playa Del Carmen en werk hier mee aan de realisatie van het WakahChan project

Bij WakahChan streven we naar het creëren van een moderne gemeenschap waarin alle leeftijden harmonieus kunnen floreren in samenwerking met de natuur. Ons dorp zal zich op een holistische en duurzame manier ontwikkelen. We koesteren zowel onze omgeving als onszelf door gebruik te maken van eeuwenoude kennis en nieuwe uitvindingen. Daarnaast voeden we onze lichamen en onze omgeving met cognitieve, sociale/emotionele, creatieve en spirituele intelligentie en leerstellingen. Onze voeding bestaat uit natuurlijke, nog te planten vruchten en groenten, en we voorzien in onze eigen watervoorziening en energiebehoefte. 🌿🌱🌞